Praktijkvoorbeeld bij het draagvlakmodel

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld, de voorbereiding van een Klant Contact Centrum bij een gemeente, laat ik zien hoe je tot resultaat kan komen mét draagvlak.

Kan jij handvatten gebruiken bij het verkrijgen van draagvlak?

Kom dan naar de intervisiebijeenkomsten. Meer informatie vind je via deze link.
Intervisie kan je helpen om je eigen aanpak tegen het licht te houden en je persoonlijke effectiviteit te vergroten.
Benieuwd hoe anderen eerdere bijeenkomsten hebben ervaren? Kijk dan even naar deze video.

Draagvlak vergt anders kijken

Hoe kom jij als extern adviseur, projectleider of programmamanager nu tot draagvlak binnen jouw project waarvoor je bent ingehuurd?
Als extern adviseur herken ook ik als geen ander dit probleem. Graag neem ik je mee in mijn inzichten om wel tot draagvlak te komen, waar ook jij je voordeel mee kan doen. Zodat ook jij jouw projecten met positief resultaat kan opleveren.

Hoe kom je tot resultaat met draagvlak?!

Heb jij na het bekijken interesse in de intervisiebijeenkomsten? Stuur me dan een email en dan ontvang je binnenkort meer informatie.

Benieuwd wat anderen vonden van een eerdere soortgelijke bijeenkomst die ik heb georganiseerd? Kijk dan naar een verslag via deze link.

Op bezoek bij Radio Golfbreker

Afgelopen zaterdag was ik op bezoek in de radio-uitzending van Gerhard te Winkel. Gedurende een kwartier hebben we gesproken over mijn bedrijf en wat ik doe. Benieuwd? Klik dan op onderstaande knop om het gehele interview te beluisteren. Duurt een kwartiertje.  

Commitment, consent of vetorecht….

Menig bestuurder en manager wil graag draagvlak voor aanpak en resultaat. Maar wat is draagvlak dan? Sinds kort noem ik mijzelf draagvlakexpert. Dan zal ik er wel wat van weten en over te zeggen hebben. Toch? Draagvlak als utopie Hebben we het bij draagvlak dan over een resultaat dat stevig stáát? En dat actief wordt gesteund door betrokkenen? Een resultaat dat door hen wordt verdedigd in discussies omdat ze het intrinsiek steunen en menen? Dat is een utopie. Zoveel eensgezindheid komt in de praktijk nauwelijks voor. Spelers in een krachtenveld hebben uiteenlopende ideeën, zienswijzen en belangen. Als een resultaat stevig stáát, dan is het zelden zo dat iedereen het er van harte mee eens is. Draagvlak voor verwaterd resultaat Aan de andere kant hebben we het misschien over een resultaat waaraan de meeste betrokkenen zich kunnen verbinden, maar dat op inhoud of opzet vlees noch vis is. Dan hebben we … Lees verder…

Een angstcultuur begint in het binnenste van ons brein. Vanzelf.

...en het medicijn heet leiderschap." - Aldus Ben Tiggelaar in het NRC van 30 juni jl.

Nu ben jij leidinggevende, projectleider, adviseur, medewerker … en je wilt een bepaald resultaat halen. Zoals ik nu als projectleider KCC resultaat een bepaald resultaat wil behalen, namelijk: een KCC realiseren per 1 januari 2018.

Je hebt daarbij andere mensen nodig. En meer specifiek: je hebt ander gedrag van die mensen nodig. Maar … je leidinggevende, je collega, medewerkers .. ze vinden verandering lastig, laat staan wanneer ze hun gedrag moeten gaan aanpassen. Dat is pas moeilijk en eng. Mensen hebben angst om een ander gedrag te tonen.

Verandering is eng!

Nu ben jij leidinggevende, projectleider, adviseur, medewerker … en je wilt een bepaald resultaat halen. Zoals ik nu als projectleider KCC resultaat een bepaald resultaat wil behalen, namelijk: een KCC realiseren per 1 januari 2018. Je hebt daarbij andere mensen nodig. En meer specifiek: je hebt ander gedrag van die mensen nodig. Maar … je leidinggevende, je collega, medewerkers .. ze vinden verandering lastig, laat staan wanneer ze hun gedrag moeten gaan aanpassen. Dat is pas moeilijk en eng. Mensen hebben angst om een ander gedrag te tonen. Hierover schreef Ben Tiggelaar in NRC Handelsblad onlangs een interessante column. Hij besprak het fenomeen angstcultuur – een cultuur waarin mensen zich niet durven uitspreken. Die angst is eigenlijk heel normaal, zegt hij. Het menselijk brein is allereerst een overlevingsmachine die ervoor moet zorgen dat het niet fout gaat met ons en onze groep. Daarbij gaat het volgens gedragswetenschappers – zo vertelt Ben … Lees verder…

Cultuur veranderen via de inhoud. Ik laat je zien hoe!

In deze blog vertel ik je hoe je het denken en doen van medewerkers en leidinggevenden kunt beïnvloeden, zonder een officieel cultuurtraject te doen. Ik borduur voort op mijn verhaal over de vakinhoudelijk, betrokken, doenerige en ieder-voor-zich P1 cultuur.  Ik heb je laten zien, dat die niet tegemoet komt aan de vereisten voor een KCC zoals transparantie en betrouwbaarheid van processen van gedrag. Dat P1 wel veel goeds in zich heeft maar dat we daar bovenop P3 cultuur nodig hebben (resultaat- en procesverantwoordelijkheid, onderlinge afstemming en samenwerking). (zie vorige blog)  De kanteling van P1 naar P3 kan, door de balans tussen de 3 factoren van het Driehoeksmodel te veranderen. Dat doe ik door de factor HET meer gewicht te geven, tot focuspunt te maken. Als projectleider bereid ik een nieuw KCC voor. Vanaf januari 2018 gaan medewerkers KCC meer direct vragen beantwoorden danwel de beantwoording meteen in een proces zetten. … Lees verder…